Ağız ve dişler

Gıdaları ağız yoluyla vücuda alırız. Ağızda bulunan dil, dişler ve tükürük sıvısı yiyeceklerin sindirime hazırlanmasında görevlidir.

Ağız

Ağızdaki yapıların görevleri

Dil:
Gıdaların tadını almayı sağlar. Hareket ederek yiyecekleri dişlerin arasına iter. Yutma işleminin gerçekleşmesine yardım eder.

Tükürük Sıvısı:
Yiyecekleri ıslatarak yumuşatır. Tükürükte bulunan enzim isimli bazı maddeler sindirime yardımcı olur.

Dişler:
Dişlerin farklı şekil, sayı ve görevleri vardır. Alt ve üst çenede birbirinin kopyası olarak yerleşmişlerdir.
dişler

Kesici Dişler: Yiyecekleri kesme ve koparmayı sağlar. Örneğin elma veya ekmeği ilk kesici dişlerimizle ısırırız. Alt ve üst çenede 4’er tane olmak üzere toplamda 8 tanedir.

Köpek Dişleri: Yiyecekleri parçalamayı sağlar. Uçları sivridir. Et gibi kolay parçalanamayan yiyeceklerin koparılmasında daha etkilidirler. Alt ve üst çenede 2’şer tane olmak üzere toplam 4 tanedirler.

Azı Dişleri: Üzerileri düz olduğu için yiyeceklerin ezilerek çiğnenmesini sağlarlar. Alt ve üst çenede 8’er tane olmak üzere toplam 16 tanedirler. (Not: ortalama 20 yaşlarında çıkan son azı dişine 20 yaş dişleri denir. Bu dişleri de sayarsak azı dişlerinin toplam sayısı 20 olur.)

Diş Türleri

Süt Dişi Nedir?
Yeni doğmuş bebeklerin ağzında diş bulunmaz. Dişler zamanla oluşmaya başlar. Bu nedenle bebekler dişleri çıkıncaya kadar katı yemekler yiyemezler. Bebekler yaklaşık 6 aylık olmaya başladıklarında yavaş yavaş dişleri çıkmaya başlar. Bu dişlere süt dişleri denir ve sayıları 20 tanedir. Süt dişleri 7-8 yaşından sonra dökülmeye başlar ve bunların yerini sayıları 36 tane olan kalıcı dişler alır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

*