Boşaltım Sistemi Hastalıkları

Böbrekler ve bağlı olduğu yapılarda meydana gelen rahatsızlıklar boşaltım sistemi hastalıkları olarak adlandırılır. Bu hastalıklarım önemlileri şunlardır:

1. Böbrek Yetmezliği
Böbreklerin herhangi bir nedenle görevini yeteri kadar yapamamasıdır. Diyaliz tedavisi gerekebilir.

2. Nefrit – Böbrek İltihabı
Böbreklerin iltihaplanmasıdır. İltihap böbreğe zarar vererek çalışmasını engeller. Erken tedavi olunmazsa böbrek işlevleri azalır. Genellikle mikroplar neden olsa da mikrobik olmayan türleri de vardır.
Nefrit hastalığının çeşitli türleri vardır. Dolayısıyla belirtileri de farklıdır. İdrarın kanlı olması, el ve ayak bileklerinde şişme, Bağ ağrısı, kusma gibi belirtileri olabilir. Bazı nefrit türleri ise ancak kan testlerinde ortaya çıkar. Dışarı belirti vermez.
Nefrit hastalığının tedavisinde, ilaç tedavisi, dinlenme ve nefrit türüne göre perhiz uygulanır.

3. Sistit – İdrar Kesesi İltihabı
Mesane ve idrar yollarının iltihaplanmasıdır. Tedavi olunmazsa böbreklerde kalıcı hasara neden olabilir.
Belirtileri: İdrar yaparken yanma, sık idrar yapma, vücut sıcaklığının artması (ateş), İdrarın kötü kokması.
Beden temizliğine önem vermek, bol su içmek ve idrarı tutmamak sistit ihtimalini azaltır.
Sistitin tedavisinde antibiyotikler kullanılır.

4. Üremi
İdrarın atılamaması ve kanda atık madde birikmesidir. Kana idrar karışması olarak bilinir. Böbrekler yüzde 90 oranında çalışmaz olduklarında üremi oluşmaya başlar. Hastada bulantı, kusma, kaşıntı, kramp gibi belirtiler görülür. Acilen tedavi edilmezse ölüme neden olabilir.

5. Albümin Hastalığı
Albümin kanda bulunan bir proteindir. Böbrekler görevini tam yapamazsa kandaki albümin idrara karışarak dışarı atılır. Bu da kandaki albümin miktarının azalmasına ve damarlardaki suyun dokulara geçmesine neden olur. Bu daödem olarak adlandırılır.

6. Böbrek Taşı
bobrek-tasi

İdrarın içindeki minerallerin zamanla çökerek birleşmesidir. Oluşan sert madde taş olarak adlandırılır. Böbrek çevresinde şiddetli ağrı ve idrarda kan görülebilir.
Böbrek taşlarının çok küçük olanları idrarla beraber dışarı atılır. Büyük taşların ses dalgası veya lazerle kırılması gerekir.

7. Mesane Kanseri:
 İdrar kesesinde kanser oluşmasıdır. Erken teşhis sonrasında uygun yöntemlerle tedavi edilebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*