Deri Hastalıkları

Deride meydana gelen hastalıklar alerjik, genetik, mikroplara bağlı, parazitler nedeniyle veya dış faktörler gibi nedenlerle ortaya çıkabilir.

Deri Hastalıklarından bazıları;

Mantar: Mikrobik bir hastalıktır. Deri ve tırnakta görülebilir. Deride kaşıntı, kızartı gibi belirtileri vardır. Cildin nemli tutulması mantara neden olur. Tedavisi vardır.

Uyuz: Deri altına yerleşen parazit mikroplar nedeniyle olur. Deride kızarıklık, kaşıntı ve sakatlar olur. Tedavisi vardır.

Egzama: Genellikle alerjik olarak ortaya çıkar. Deride sivilceler ve kaşıntı görülür. Tedavisi vardır.

Sedef: Kalıtsal ve psikolojik durumlardan etkilenerek ortaya çıkar. Deride pullanma ve döküntü oluşur. Etkileri azaltılsa da tam tedavisi yoktur.

Uçuk: Virüslerin yol açtığı bir hastalıktır. Ağız çevresinde sıkça görülür. İrili ufaklı yaralar şeklindedir. Tedavisi vardır.

Cüzzam: Lebra  adıyla da bilinir. Ciltte yaralar ve şekil bozukluğuna neden olur. Bulaşıcı ve tehlikeli bir hastalıktır. Tedavisi vardır.

Deri Kanseri: Kanser hastalığının ciltte görülen şeklidir. Erken teşhisle tedavi edilebilir. Güneşin zararlı ışınları cilt kanserine neden olabilir. Güneşin çok olduğu zamanlarda güneş kremi kullanmak koruyucu olabilir.

Deri Tüberkülozu: Ciltte meydana gelen mercimek tanesi büyüklüğünde çıkıntılar şeklinde görülür. Geçirilen başka hastalıkların sonucunda ortaya çıkar. Tedavi edilebilir.

Siğil: Virüslerin neden olduğu bir hastalıktır. Teri tabakası kalınlaşır. Minik urlar ortaya çıkar. Tedavi edilebilir. Bulaşıcıdır.

Kurdeşen: Alerjik bir hastalıktır. Deride kaşıntılı kabarık kızartılar oluşur.

Nörodermatit: psikolojik nedenlerle ortaya çıkan cilt kaşıntısıdır.

____________________
Dermatoskop Nedir?

Ciltteki ben ve lekelerin takip edilmesini sağlayan bir alettir. Cilt kanseri riski yüksek olan kişilerin vücutlarındaki benler kayıt altına alınır. Bu benlerdeki değişimler düzenli kontrollerle incelenir.
Cilt kanserinin belirtilerinden biri de yeni benlerin çıkması ve mevcut benlerin yapılarının değişmesidir. Bu nedenle dermatoskop erken tanı için çok faydalıdır.

One Reply to “Deri Hastalıkları”

  1. Bence harikalık ötesi bir sunum öğretmenimin bayılacağına eminim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*