Hareket Enerjisinin Elektrik Enerjisine Dönüşümü

Elektrik enerjisi hareket enerjisine dönüşebilir. Bu işlemin tersi de mümkündür. Yani hareket enerjisi de elektriğe dönüşebilir.

Michael Faraday 1831’de bobin telleri içerisinden geçirilen mıknatısın bir elektrik akımı oluşturduğunu keşfetti. Bu keşif geliştirilerek günümüzün jeneratörlerini oluşturdu. Elektrik santrallerin neredeyse tamamı Faraday’ın buluşu sayesinde çalışmaktadır.
faraday akımı

Jeneratör: Elektrik enerjisi üretebilen araçların genel ismidir. Dinamo da denir.

Bisiklet dinamoları bir jeneratördür. Tekerlek döndüğünde dinamonun ucu lastiğe sürtünür ve hareket enerjisi dinamonun elektrik üretmesini sağlar.
bisiklet dinamosu

Hidroelektrik santrallerde (barajlarda) suyun hareket enerjisi elektrik enerjisine dönüştürülür.
Barajda biriken su serbest bırakıldığında hızla aşağı akar ve bir pervaneyi (türbin) çevirir. Dönme hareketi jeneratöre iletilir ve elektrik üretilmiş olur.
hidroelektrik santral

Rüzgar türbinleri rüzgarın hareket enerjisini elektriğe dönüştürür. Rüzgar türbinin kanatlarını çevirir. Ortaya çıkan hareket enerjisi türbinin içindeki jeneratörü çalıştırır.
rüzgar türbini

Termik santrallerde yakıt olarak kömür, odun veya doğalgaz kullanılır. Bu santrallerde türbinleri döndüren basınçlı buhardır. Buharın hareket enerjisi elektrik enerjisine dönüşür.
termik santral

4 Replies to “Hareket Enerjisinin Elektrik Enerjisine Dönüşümü”

  1. Hareketi sağladığımızda iletilme işini nasıl yaparız?

  2. Oluşturulan hareket pervaneyi(türbin) çevirir. Pervane jeneratöre bir mille bağlıdır. Dolayısıyla jeneratör de döner. Dönme hareketi jeneratörün elektrik üretmesini sağlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*