Karışımları Ayırma Yöntemleri

Fen Bilimleri 7. Sınıf – 4. Ünite – Bölüm 4

Karışımlar iki veya daha fazla maddenin özelliklerini kaybetmeden bir araya gelmesiyle oluşur. Karışımlar saf maddeler değildir ve kendilerini oluşturan maddelere ayrılabilirler.

Karışımlar farklı özellikte olduğu için ayırma yöntemleri de farklılık gösterir.

1. Buharlaştırma Yöntemi
Katı sıvı karışımlarını ayırmak için kullanılır. Tuzlu suyu örneğini incelersek;
tuzlu su önce kaynatılır ve su buharı tuzdan ayrılır. Buhar bir kanal içinde soğutularak tekrar suya dönüştürülür. Böylece tuz ve su ayrı kaplarda elde edilmiş olur.
Deniz suyundan tuz elde etmek için kullanılabilir.

damıtma

2. Mıknatıs Kullanma
Bazı karışımlar mıknatısın bazı metalleri çekme özelliğinden yararlanarak ayrılır. Örneğin demir tozu ve kum karışımı mıknatıs yardımıyla ayrıştırılabilir.

mıknatısla ayırma

3. Eleme
Katı-katı karışımlarını ayırmak için kullanılan yöntemdir. Taneciklerin boyut farkından yararlanılır. Yani taneciklerin bazıları büyük bazıları küçük olmalıdır. Örneğin kum ve çakıl karışımı.

eleme yöntemi

4. Süzme
Katı-sıvı karışımların ayrılmasını sağlar. Sıvı süzgeçten geçerken katı kalır. Örneğin makarnanın sudan ayrılması süzme yöntemiyle gerçekleştirilir.

süzme yöntemi

5. Yüzdürme
Katı-sıvı karışımlarında kullanılır. Maddelerden birinin bir sıvı içinde yüzebiliyor olması gerekir. Örneğin odun talaşıyla çakıl karışımı yüzdürülerek ayrılabilir. Bu yöntem daha çok madencilikte kullanılır.

yüzdürme yöntemi

6. Ayrıma Hunisi
Sıvı-sıvı karışımlarında uygulanır. Birbirine karışmayan su ve sıvı yağ gibi karışımlarda ayırma hunisine yerleştirilir..

ayırma hunisi

7. Savurma
Katı-katı karışımlarını ayırmak için kullanılır. Karışımda bulunan maddelerden bir tanesinin rüzgarda uçuşacak hafiflikte olması gerekir.

savurma

8. Ayrımsal Damıtma
Damıtma yöntemi sıvı – sıvı karışımları ayırmakta kullanılır.
Kaynama noktası farkından yararlanarak sıvılar ayrılır.
Örneğin su ve alkol karışımını ayırmak için bu yöntem kullanılabilir.


One Reply to “Karışımları Ayırma Yöntemleri”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*