Hayvanlarda Büyüme ve Gelişmeye Etki Eden Faktörler

Hayvanlarda büyüme ve gelişmeye etki eden çeşitli faktörler vardır. Bu faktörleri sırasıyla tanıyalım.

Yaşam Ortamı

Hayvanların yaşadığı ortamın gelişimlerine etkisi büyüktür. kutuplarda, çöllerde ve ormanlık alanlarda yaşayan canlıların farklı gelişim özellikleri vardır.

Kutuplarda yaşayan canlılar genellikle ısı kaybını önlemek amacıyla derilerinin altında kalın bir yağ tabakası taşırlar. Yine üşümemeleri için kulak ve kuyruk gibi organları küçüktür.
Çölde yaşayan canlıların sıcaktan korunmak ve su kaybını azaltmak için çeşitli özellikleri vardır. Develerde bulunan hörgüç su ihtiyacını karşılar. Çöl tilkilerinin kulak ve kuyruklarının büyük olması vücutlarının serinlemesini sağlar.

çöl ve kutup tilkisi
Kutup tilkisinde kulaklar küçük, çöl tilkisinde ise büyüktür.

Beslenme
Büyüme ve gelişmeye etki eden faktörlerden en önemlisi beslenmedir. Gelişim çağında yeterince beslenemeyen hayvanların vücudu tam olarak gelişemez. Kasları güçsüz kalır ve vahşi doğa hayatında rekabet şansı azalır.

Canlılarda beslenme

Hayvanlar besin bulabilmek için çeşitli yöntemlere başvururlar. Bazı canlılar sadece bitkilerle (otçul), bazıları diğer hayvanlarla (etçil) beslenir. Yaşadıkları ortamda besin bulamayan hayvanlar başka alanlara göç edebilir.

Kalıtım (Doğuştan gelen özellikler)
Kalıtım canlıların anne ve babadan aldıkları  özelliklerdir. Bu özelliklerin sağlam olması hayvanların gelişmesine olumlu etki yapar. Kalıtsal olarak sorunlu doğan hayvanlarda bazı hastalıklar ortaya çıkar.

Hormonlar
Hayvanların yaşamsal faaliyetlerini düzenleyen maddelerden biri de hormonlardır. Hormon, kan yoluyla taşınan, vücutta özel görevi olan sıvılardır. Büyüme döneminde hormonlarda yaşanan aksaklıklar canlı gelişimini olumsuz etkiler.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*