Korozyon

Bilimsel olarak korozyon olarak bilinen kavramın halk arasındaki ismi paslanmadır.

Metaller nemli ortamlarda korozyona uğrarlar. Yani paslanırlar.
Korozyona Uğramış Otomobil
Resimdeki otomobile baktığımızda korozyona bir örnek görebiliriz. Aracın metal kısımları paslanmış, metal tabaka özelliğini kaybetmiştir.

Paslandıkları halde neden metaller kullanılıyor?
Çevremizde gördüğümüz çoğu sanayi ürünü metaldir. Korozyona uğrama gibi olumsuz bir yönleri olduğu halde metaller hayatımızda yaygın olarak kullanılmaktadır. Bunun en önemli nedeni metallerin kolayca şekil alabilmeleri ve dayanıklı olmalarıdır.

Korozyonu Önleme Yolları:

Metalleri paslanmadan korumak için aşağıdaki yöntemler uygulanır:

1. Metal eşyaların boyanması.
En sık kullanılan yöntemdir. Metalin dışı hava ve suyla temas etmesini engellemek amacıyla dış yüzeyi yalıtımlı boyalarla boyanır. Otomobillerin, gemilerin, merdiven korkuluklarının, trafik levhalarının vb. dışı bu nedenle boyanmaktadır.

2. Metal Kaplama
Galvanizleme olarak adlandırılan yöntem, korunmak istenen metalin dışının daha aktif bir metalle kaplanmasıdır. Bunun yanında nikelaj ve kromaj kaplamalar da yapılır.

3. Alaşım yapmak
Korunmak istenen metal başka metallerle alaşım yaparak korozyondan korunur. Örneğin ana metal krom, kalay, nikel gibi başka metallerle alaşım yaptırılır.(Karıştırılır)

4. Korozyona neden olan ortamı düzeltmek
Korozyon genellikle nemli ortamlarda olur. Bu nedenle bazen ortamdaki nemi azaltmak gerekir. Evlerde ve bazı sanayi depolarında nem oranını azaltıcı özel yöntemler uygulanmaktadır.

5. Katodik Koruma
Bu yöntem en ilginç korozyon önleme metodudur. Paslanma tehlikesi olan metalin yanına ondan daha aktif, yani daha kolay paslanabilen başka bir metal konulur. Bu sayede diğer metale nem vb. unsurlar ulaşamaz.  Ye altına inşa edilen depolarda, evlerdeki termosifonlarda, deniz altı boru hatlarında, metal iskelelerde katodik koruma yapılır.
Katodik korumada kullanılan aktif metale kurban metal denir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

*